Dincolo de termeni abstracti despre femeie. Cu Gabriela Maalouf

Femeia este om

Ne cunoastem de pe vremea cand amandoua cochetam cu televiziunea. Imi placea mult familia ei de pe atunci iar acum o consider un exemplu de urmat. Gabriela o sa ma certe pentru ca, dupa cum veti vedea mai jos, nu crede ca ar trebui sa urmam un tipar. Dar intr-o lume nebuna in care familia e un stalp cam instabil al societatii, din cand in cand e mai bine sa aruncam un ochi in ograda celor care isi cresc frumos copiii, se iubesc si o fac in felul lor.

 1. Cum ai defini tu femeia?

Trebuie sa spun sa nu sunt foarte filosofica, ba chiar sunt extrem de bine ancorata in realitate si atunci, eu as defini femeia ca pe o fiinta umana, cu bune si cu rele.

 1. Ce sfat le-ai da tinerelor singure care sunt in cautarea iubirii?

Chiar am scris un articol, de curand, despre cum vad eu iubirea. Este foarte important ca fiecare om sa defineasca iubirea. Iubirea pentru mine poate sa insemne ceva cu totul diferit fata de ce inseamna pentru tine. De abia cand stiu ce inseamna iubirea pentru mine, pot sa incep sa o caut. Tot eu povestesc despre cum ar trebui sa nu mai abstractizam acest termen, sa-i dam o semnificatie exacta, masurabila in fapte si actiuni si nu doar in filosofii hollywoodiene, ce pot crea o imagine “ halucinogena”, chiar lipsita de orice realism. Si asa ajungem sa vanam cu toate Feti-Frumosi pe cai albi si sa nu avem habar de ce se intampla dupa minunata ceremonie a casatoriei.

 1. Te consideri o femeie implinita?

Ma consider o femeie implinita pentru ca stiu ce inseamna “ implinit” pentru mine. Daca cineva imi studiaza viata si considera ca sunt implinita si copiaza exact, fara nicio diferenta, e posibil sa nu se simta implinit, pentru ca nu are aceleasi dorinte, valori si principii ca si mine. Invatam de mici ca o femeie implinita este o femeie casatorita, care are doi copii, casa pe pamant, eventual si cativa catei si pisici si poate are si “ munca la oras”. Este foarte posibil ca pe multe sa le implineasca si daca e asa sa ramana asa, sa nu mai alerge dupa altceva ( cariera, faima). Dar exista si alte categorii pe care acest fapt nu le implineste, nu le multumeste. Atunci, sa se gandeasca clar ce inseamna fericire, implinire pentru  ele si sa urmeze acel drum, fara sa se simta jignite sau puse la colt ca nu “ sunt in randul lumii”.

 1. Ce intelegi printr-o femeie frumoasa?

Toate intrebarile tale contin termeni abstracti si nu pot sa-ti raspund decat asa: “ ce vad eu frumos poate sa difere radical de ceea ce vezi tu.”  Trebuie sa identificam ce inseamna frumusetea pentru noi. Pentru mine? O femeie frumoasa e naturala, autentica, delicata si versatila.

 1. Unde greseste femeia moderna? Care este cea mai mare provocare pentru femeia zilelor noastre?

Femeia moderna greseste pentru ca nu stie ce este o femeie moderna, nu stie ce vrea de la ea. Si-ar dori ceva, dar cedeaza presiunilor societatii. Femeia moderna nu e hotarata (nu toate cazurile, mai degraba femeia moderna aspiranta). Eu sunt traditionalista, pentru ca asta ma multumeste pe mine, ma implineste si ma face fericita. Sunt mult mai multumita sa fiu mama si sa dau societatii indivizi de valoare ( practic nu fac niciun rau umanitatii), decat sa contribui eu si sa fac rau prin indivizii mai putin calitativi care imi urmeaza. Statistica arata din pacate ca generatiile cu mame care au stat acasa si s-au ocupat exclusiv de copii au dat mai multe genii si mai multi oameni de impact. Aceasta este viziunea mea si viata mea este implinita astfel, poate pentru alte femei lucrurile stau diferit, de aceea insist sa nu ne mai imitam sau sa credem ca unii sunt mai fericiti pentru ca fac anumite lucruri specifice. NU…fiecare are instrumentele lui proprii si personale pentru a atinge fericirea.

 1. Femei versus barbati. Suntem egali?

Legal avem aceleasi drepturi. Practic nimeni nu este egal cu altul, psihologic vorbind.. imagineaza-ti o lume de oameni intre care sta semnul egal. Pentru mine e infiorator….uniformitatea nu inseamna unitate. Poate daca am inceta sa ne mai luptam sa fim egali si ne-am valorifica diferentele, am face echipe eficiente. In schimb, pierdem vremea cu scopul de a realiza ceva ce poate nu ne reprezinta. Daca ne-am folosi cu totii abilitatile si capacitatile la maxim pentru a face o lume mai buna, pentru a dezvolta ceva si nu doar pentru a fi egali, am rezolva mai multe. Eu merg pe conceptual de “ valorificare a diferentelor”, in sensul sa facem o lista cu tot ceea ce facem extraordinar de bine si sa ne concentram pe ea si apoi sa ne unim puterile si nu sa le egalizam, eventual sa intram si in conflict pe marginea lor. Pierdem vremea sau nu? Atingem potential maxim asa?

 1. Ce ai face daca ai fi barbat pentru o zi?

Mi-as descoperi calitatile, abilitatile si as lucra cu ele. Exact ce fac si acum, ca femeie.

 1. Exista vreo vedeta feminina pe care o admiri?

Nu. Nu pentru ca nu ar exista o vedeta feminina deosebita, ci pentru ca nu am avut niciodata idoli sau modele. Mereu povestesc cum, atunci cand eram clasa a 4, a venit o inspectie la noi la clasa si una dintre intrebari a fost : “ Cine e idolul sau modelul vostru? “. Si toti ziceau  “mama, tata, doamna invatatoare, etc”. Eu am fost singura din clasa care a spus ca nu are un model. Am zis, exact cu cuvintele astea : “ eu sunt eu, nu vreau sa fiu ca nimeni.” Am fost certata pentru raspuns, evident.

 1. Cum se schimba femeia dupa ce devine mama?

Schimbarile sunt infinite…nu se termina niciodata. In fiecare zi e ceva nou la care trebuie sa te adaptezi. Multi spun ca este greu…si eu spun asa, dar daca asta ti-ai dorit adaptarea si schimbarile se fac lin. Sfatuiesc cu draga inima sa aducem un copil in viata noastra cand putem face acest lucru.

O familie implinita - Gabriela Maalouf

 1. Exista viata de cuplu dupa nasterea primului copil?

Cum spuneam si anterior, daca decizia este luata in momentul oportun, daca am luat decizia cand orice intrebare avea raspuns…da, exista viata de cuplu dupa nasterea copiilor. Spun toate aceste lucruri pentru ca eu m-am gandit mult si am facut planuri si am pus multe intrebari si am gasit si raspunsuri. Evident, socoteala  nu se potriveste mereu cu cea din targ, dar diferentele nu au fost  dezastruoase.

 1. Cum vezi tu o familie implinita?

Nu pot sa vorbesc decat din punctul meu de vedere, pentru ca am explicat deja…fericirea, multumirea, implinirea, iubirea sunt doar notiuni abstracte, ce pot fi intr-adevar verbalizate, puse in actiune.  Iar actiunile si faptele sunt diferite de la om la om, astfel incat fiecare isi poate gasi sau crea familia implinita, asa cum ii trebuie lui.

 1. Vorbeste-mi despre proiectul tau.

In prezent, sunt consilier de dezvoltare personala si practician NLP. La centrul meu Pro Education Academy, desfasor cursuri de dezvoltare personala, cursuri pentru parinti ( parenting personalizat- e un concept nou, in care ajut parintii sa-si gaseasca propriul lor stil, nu le vand niciun pont, doar  le inlesnesc drumul spre a se descoperi si a-si descoperi copiii si minunea apare mereu- relatii si comunicare ca adevarat eficienta) , public speaking, etc. Viziunea mea este foarte larga. Vreau ca proiectele mele sa faca diferenta si in scurt timp schimbarea in bine sa fie palpabila.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *